perjantai 16. syyskuuta 2011

Panokseni maailmanrauhan puolesta ei ole aivan pieni

Nuorena päätin, että mitä muuta vaan minusta voi isona tulla, mutta ei nalkuttajaa. Isona huomasin, että mitään muuta minusta ei tullut kuin nalkuttaja.

Luonnonvaraisina elävät maassamme ainakin seuraavat nalkuttajatyypit:

1) Perusnalkuttaja
Perusnalkuttaja nalkuttaa, kun ottaa päähän eli yleensä noin neljä kertaa päivässä. Nalkutus on suorasanaista ja hyvin perinteisesti tuotettua nalkutusta: Muita ei kuunnella ja ennen ei lopeteta ennen kuin kaikki höyryt on päästetty ulos. Mitään erityista syytä ei tarvita perusnalkuttamiseen, esimerkiksi planeettojen asento suhteessa linnunrataan tietyssä vaiheessa kuukautiskiertoa riittää.

2) Kontekstilähtöinen nalkuttaja
Kontekstilähtöinen nalkuttaja toteaa selkeän syyn nalkuttaa ja antaa sitten palaa. Selkeitä syitä ovat esimerkiksi pitkin lattiaa lojuvat vaatteet, hujan hajan oleva eteinen tai lattialle vyöryvät astiavuoret tistkipöydällä. Eikö niin, siskot, että tämä nalkutus on aiheellista ja täysin hyväksyttävää? Maailmahan olisi kasa haisevia sukkia tai kolmen sukupolven suksisauvat etupihalla kasassa kymmenen vuotta, jos kontekstisisältöiset nalkuttajat olisivat kuolleet sukupuuttoon. Luultavasti menossa olisi sadasviidestoista maailmansota, jos meitä ei olisi.

3) Spesifinalkuttaja
Spesifinalkuttaja on sitä mieltä, että yhden asian puolesta kannattaa pitää mekkalaa. Mitä periksiantamattomuutta ja suoraselkäisyyttä! Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tärkeän asian puolesta taistelua kannattaa jatkaa vielä, kun parannustakin on tapahtunut. Kertaus on opintojen äiti. Niin se on kuulkaa kertotaulujenkin kanssa.

4) Piilonalkuttaja
Miten ihailtavaa! Nalkutusta ilman nalkutusta! Johtavat pedagogit ovat yksimielisesti sitä mieltä, että parhaiten oppii, kun ei edes tajua saavansa oppia. Piilonalkuttajat ovat kiistatta nalkutuksen huipulla, ehkä pitkällisen kokemuksen kautta timanteiksi hioutuneita.

5) Muu, mikä?
Mix eli blandning. Ässä Mix -karkkipussin tyyppinen, sateenkaaren väreissä hehkuva ”nalkkis”, joka joko vielä etsii itseään tai hyökkää jokaiselta laidalta täysillä. Hyvin monipuolinen, seurastaan monilahjakas persoona siis.

Nostipa itsetuntoa tämä kirjoitusharjoitus.

2 kommenttia: